Wat kan je doen als lid?

De leden van de Nederlandse Kometen Vereniging (voorheen Werkgroep Kometen van de N.V.W.S) houden zich bezig met het waarnemen en fotograferen van kometen. Met name voor het verrichten van helderheidsschattingen is er veel aandacht. Maar ook het berekenen van komeetbanen, het verzamelen en analyseren van de waarnemingen en het publiceren over de waarnemingen en de resultaten behoren tot de activiteiten.

Dankzij helderheids-analyses wordt een goed beeld verkregen van het helderheidsverloop van de waargenomen komeet en kan een vergelijking met andere kometen of met eerdere verschijningen van de komeet worden gemaakt.
Doordat de Nederlandse waarnemingen toegevoegd worden aan het bestand van de International Comet Quarterly, zijn de waarnemingen ook voor professionele astronomen beschikbaar.
Enkele leden van de vereniging houden zich bezig met theoretisch werk over bv. de staart-ontwikkeling van kometen en analyseren hiervoor de gemaakte foto’s. Ook moderne technieken zoals CCD-camera’s worden in toenemende mate door leden gebruikt.
Verder behoort ook onderzoek in oude teksten naar historische komeetwaarnemingen tot een van de verrassende activiteiten van de vereniging.

Handleiding:   Handleiding Nederlandse Kometen Vereniging juni 2018 – web
Waarnemingsformulier (Word formaat):  NKV-WaarnemingsFormulier-9dec2015
Waarnemingsformulier (spreadsheet formaat):  NKV-WaarnemingsFormulier-aug2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *