Komeet C/2012 (ISON) is nu binnen het bereik van de grote instrumenten (>15 – 25 cm). De eerste waarnemingen na conjunctie met de zon geven op dit moment nog teveel onduidelijkheid over het helderheidsgedrag van deze komeet. De spreiding in de waarnemingen is erg groot waarbij de verschillen meer dan 2 magnitudes bedragen. De in de tabel gegeven helderheid kan hierdoor meer dan 1 magnitude naar boven of beneden afwijken.
Op 1 oktober om 17:28 UT nadert de komeet planeet Mars op 0,0725 AE (10,8 miljoen kilometer). De komeet is dan vanaf Mars zo’n 7½ magnitudes helderder dan gezien vanaf de aarde.
De schijnbare comadiameter van de komeet vanaf de rode planeet is 1 à 1½ graden (vanaf de aarde: 2 à 3 boogminuten).
Op 15 oktober is de komeet in conjunctie met Mars (mv+1,6) en Regulus (mv+1,4) in het sterrenbeeld de Leeuw. Hierna komt de komeet steeds gunstiger aan de ochtendhemel te staan.
Tabel 1: Efemeriden in daagse intervallen. Rechte klimming en declinatie geldig voor 0h UT. Hoogte en azimut voor 0h UT en aan de ochtendhemel bij een zonshoogte van -18°;
m1 = instrument gecorrigeerde helderheid (De in de tabel gegeven helderheid kan meer dan 1 magnitude naar boven of beneden afwijken); PAstrt = positiehoek gasstaart. 0° = Noord. 90° = Oost, 180° = Zuid 270° = West.