Van komeet C/2014 Q2 (Lovejoy) zijn sinds 25 december 2014 meer dan 100 waarnemingen binnen gekomen bij de Nederlandse Kometen Vereniging verricht door Nederlandse en Belgische waarnemers. De komeet bereikte zijn maximale schijnbare visuele helderheid van de 4e grootte rond de dichtste nadering tot de aarde aan het begin van de 2e week van januari 2015. De komeet was toen gemakkelijk met het blote oog te zien als een wollig bolletje.
Met verrekijkers is de plasmastaart regelmatig waargenomen. Op 18 februari bedroeg de lengte 3 graden (ca. 8 miljoen kilometer). Fotografisch werd op 9 februari een smalle plasmastaart van 7 graden vastgelegd (ca. 24 miljoen kilometer). Na perihelium nam de helderheid langzamer af dan de toename voor perihelium. Dit is het typische gedrag van een dynamisch lang periodieke komeet. De komeet is in de komende weken gemakkelijk te vinden in de buurt van Cassiopeia. De komeet is de gehele nacht goed waarneembaar. Hoe snel de komeet in helderheid zal afnemen is onzeker. Hierdoor kan de helderheidsverwachting m1 meer dan +/- 1 magnitude afwijken.
Baanelementen C/2014 Q2 (Lovejoy)
Efemeriden C/2014 Q2 (Lovejoy)
Tabel 1: Efemeriden in vijfdaagse intervallen. geldig voor 0h UTC = 1h MET (= 2h MEZT vanaf 29 maart). α en δ zijn rechte klimming en declinatie, el. de elongatie t.o.v. de zon, r de afstand tot de zon in AE, Δ de afstand tot de aarde in AE, m1 de verwachte helderheid. PAstrt is de positiehoek van de gasstaart; 0° = Noord, 90° = Oost, 180° = Zuid, 270° = West. Hoogte en azimut aan de ochtend- en avondhemel bij een zonshoogte van –18°. (N.B. Vanwege de onzekerheid in de helderheidsverwachting kan de in de tabel gegeven helderheid m1 meer dan +/- 1 magnitude afwijken).
Overzichtskaart van komeet C/2014 Q2 (Lovejoy) voor de periode 26 maart – 15 mei 2015. De posities zijn gegeven in 5-daagse intervallen en zijn geldig voor 0h UTC. De zwakste sterren zijn van de magnitude 8.