Komeet ISON overleeft ontmoeting met zon niet

Donderdag 28 november was een spannende dag voor komeetliefhebbers. Op die dag, rond half 8 s ’avonds plaatselijke tijd, scheerde komeet ISON (officiële aanduiding C/2012 S1) vlak langs het oppervlak van de zon. Wanneer de komeet deze extreme omstandigheden zou overleven, zou hij kunnen uitgroeien tot een spectaculaire verschijning aan de decemberhemel. Helaas kunnen we inmiddels concluderen dat dit niet is gelukt.

Op de morgen van 28 november zag het er nog positief uit. Rond 8 uur plaatselijke tijd had de komeet al een helderheid van ongeveer -2,5 en leek hij op weg om de periheliumpassage (dichtste nadering tot de zon) te overleven. In de loop van de middag was op beelden van de zonnesatelliet SOHO echter duidelijk te zien dat de komeet in helderheid afnam; hij was bezig te desintegreren. Eerste analyses wijzen uit dat de komeet ongeveer 3 uur voor perihelium ‘opgebrand’ was. Op 29 en 30 november was er nog even de hoop dat in ieder geval een klein deel van de komeet de ontmoeting met de zon had overleefd, maar dit bleek uiteindelijk alleen een resterende stofwolk te zijn.
 ISON_9_web_NKV 

 Komeet ISON in het beeldveld van de Lasco C3 camera. V.l.n.r: 28 november 03.30 uur, 28 november 23.30 uur en 30 november 16.06 uur.

 

Hoewel het jammer is dat Komeet ISON niet uitgroeide tot een spectaculaire verschijning, is er momenteel een andere mooie komeet zichtbaar aan de ochtendhemel: C/2013 R1 (Lovejoy). Deze langperiodieke komeet is momenteel op z’n helderst, rond magnitude 4.5, met een lange rechte gasstaart (fotografisch > 10 graden). Het is wachten op helder weer om deze mooie komeet te kunnen waarnemen.   Zie voor meer informatie elders op deze website.