Komeet C/2014 E2 (Jacques) door de Melkweg

Een nieuwe komeet van de 15e grootte werd ontdekt op CCD beelden genomen op 13 maart 2014 door C. Jacques, E. Pimentel en J. Barros met behulp van een 0,45-m f/2.9 reflector aan het SONEAR observatorium (Southern Observatory for Near Earth Asteroids Research) in de buurt van Oliveira, Brazilië.

Komeet C/2014 E2 (Jacques) die vernoemd is naar Cristovao Jacques bevond zich tijdens de ontdekking in het grensgebied van de sterrenbeelden Centaurus en Waterslang op ruim 5 graden ten zuid-oosten van de ster ß Hydrae. De komeet wordt pas eind juli na periheliumdoorgang op 2 juli op 0,66 AE (99 miljoen kilometer) voor ons zichtbaar. De dichtste afstand van 0,564 AE (84 miljoen kilometer) tot de aarde bereikt de komeet op 28 augustus.

Uit pré-perihelium helderheidsschattingen verricht in de periode half maart – begin juni 2014 (pre-perihelium r ≈ 2,0 – 1,0 AE) volgt dat het helderheidsverloop het beste kan worden beschreven met de fotometrische parameters:

HO = 6,12 (± 0,13) en n = 5,19 (± 0,27)

Uiteraard geven deze fotometrische parameters geen garantie voor het helderheidsverloop van de komeet voor de waarneemperiode ná perihelium. Mocht de helderheid van de komeet verlopen volgens deze fotometrische parameters, dat lijkt het erop dat de komeet zichtbaar kan worden in binoculairs en in kleine kijkers.

Eind juli / begin augustus staat C/2014 E2 (Jacques) eerst nog laag boven de horizon maar zal snel hoger boven de horizon klimmen (zie efemeriden). De komeet is gedurende de gehele waarneembare periode in de Melkweg te vinden en doorkruist achtereenvolgens de sterrenbeelden Voerman, Perseus, Giraffe, Cassiopeia, Cepheus, Zwaan, Vosje, en Pijl, om tenslotte eind september uit het zicht te verdwijnen in de Arend.

De komeet zal gedurende zijn koers diverse fraaie “deepsky” objecten in de Melkweg passeren. De astrofotografen kunnen de fraaie samenstanden tussen de komeet en verschillende van deze fraaie objecten vastleggen. Zoals bijvoorbeeld op 20 september als de komeet te vinden is in Brocchi’s cluster, een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Vosje, die ook wel de “klerenhanger” wordt genoemd.

De gegeven helderheid in de tabel van de komeet voor de gehele waarneembare periode is onzeker en de komeet kan meer dan 1 magnitude zwakker of helderder zijn.  Op een donkere waarneemplaats, waar de Melkweg goed met het blote oog is te zien, moet de komeet in een binoculair op statief in de Melkweg wel een fraai gezicht zijn.

Baanelementen C/2014 E2 (Jacques)

C2014E2_el

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efemeriden C/2014 E2 (Jacques)

C2014E2_ef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 1: Efemeriden in vijfdaagse intervallen. geldig voor 0h UT = 2h MEZT. α en δ zijn rechte klimming en declinatie, el. de elongatie t.o.v. de zon, r de afstand tot de zon in AE, Δ de afstand tot de aarde in AE, m1 de verwachte helderheid. PAstrt is de positiehoek van de gasstaart; 0° = Noord, 90° = Oost, 180° = Zuid, 270° = West. Hoogte en azimut aan de ochtend- en avondhemel bij een zonshoogte van –18°.

(N.B. Vanwege de onzekerheid in de helderheidsverwachting kan de in de tabel gegeven helderheid m1 meer dan ± 1 magnitude afwijken).

 

2014 E2 Jacques 27 jul tm 31 aug 2014  Fig 1 Zenit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzichtskaart voor komeet C/2014 E2 (Jacques) voor de periode 27 juli – 31 augustus 2014.
De posities zijn gegeven in 5-daagse intervallen en zijn geldig voor 0h UT.
De zwakste sterren zijn van de magnitude 8.